Час, що витрачається організмом на перетравлення їжі

Час, що витрачається організмом на перетравлення їжі


Використовуйте наступні дані для визначення тимчасових проміжків, необхідних для засвоєння  їжі: сумісність продуктів, максимальна кількість та час на перетравлення.
Час, що витрачається організмом на перетравлення їжі

Вода. Коли ви п'єте воду на порожній шлунок, вона відразу ж потрапляє в кишечник.

Соки. Фруктові соки, а також овочеві соки та бульйони засвоюються 15 - 20 хвилин.

Напіврідкі продукти. Змішані салати (перемішайте в міксері до рідкої консистенції листя салату, селери, огірок і помідор; їжте це як суп), а також овочі та фрукти перетравлюються протягом 20 - 30 хвилин.

Фрукти. Кавун засвоюється за 20 хвилин. Найкраще буде, якщо за один прийом їжі він буде єдиним фруктом (ягодою) на Вашому столі. Решті диням (таким, як диня-канталупа, Креншоу, біла мускатна) потрібно для перетравлення 30 хвилин. Можна змішувати 2 різних сорти динь, але не їжте більше півкілограма за раз.

Апельсини, виноград і грейпфрути також вимагають для засвоювання півгодини. Іноді можна змішувати два види, але загальна маса теж не повинна перевищувати півкілограма.

Яблука, груші, персики, вишні та інші напівсолодкі фрукти перетравлюються за 40 хвилин. Можна змішати два або три їх виду, стежачи, однак, за тим, щоб не з'їсти більше 350-500 г за раз.

Сирі овочі. Овочі, які ідуть в салат в сирому вигляді, - такі, як помідори, салат («роман», бостонський, червоний, листовий, садовий), огірки, селера, червоний або зелений перець і інші соковиті овочі, вимагають для своєї переробки 30 - 40 хвилин. Якщо в салат додано пісне масло, то час збільшується до години з гаком. Ці овочі теж можна поєднувати між собою, оскільки для їх перетравлення потрібна однакова кількість часу. Використовуючи описаний вище спосіб, можна перемішати їх міксером.

Овочі зварені на пару або у воді. Зелень (салат ескарі-оль, шпинат, кормова капуста] засвоюється за 40 хвилин.

Кабачки, брокколі, цвітна капуста, квасоля, варена кукурудза з маслом перетравлюються за 45 хвилин.

Щоб організм переробив такі коренеплоди, як ріпа, морква, буряк і пастернак, буде потрібно не менше 50 хвилин.

Примітка: два-три види цих овочів можуть бути суміщені (по 120 г кожного; загалом - не більше 240 г). Спочатку з'їжте зелень, потім корінці.

Овочі, що містять крохмаль. Для перетравлення такої їжі, як топінамбур, жолуді, гарбузи, солодкий і звичайна картопля, ямс і каштани, знадобиться близько години. Будь-яких два види з перелічених продуктів можуть скласти головне блюдо на вашому столі.

Крохмалиста їжа. Лущений рис, гречка, пшоно (переважно вживати саме ці крупи), кукурудзяна мука, вівсянка, лобода, метлічка абіссінська, перловка в середньому перетравлюються 60-90 хвилин. Максимальна кількість - 120 г сухої ваги, що у вареному вигляді дає 480 г.

Бобові - крохмалі і протеїни. Сочевиця, Лімська і звичайна квасоля, нут, каянус (голубиний горох) і ін вимагають на засвоєння 90 хвилин. Максимум на одну людину - 120 г сухої ваги (210 г у вареному вигляді). 30-45 г сухої ваги можна поєднати з 90-120 г рису і з'їсти або всі разом, або бобові після рису. Соя перетравлюється 120 хвилин (максимум за раз - 30-120 г).

Насіння та горіхи. Насіння соняшнику, гарбуза, динної груші і кунжуту перетравлюються близько двох годин. У сумі можна з'їсти від 30 до 120 г двох різних видів насіннячок. Такі горіхи, як мигдаль, ліщина, арахіс (сирий), горіхи-кешью, горіх-пекан, волоські і бразильські горіхи засвоюються 2,5-3 години. Їжте тільки один вид горіхів за один раз, і, якщо ви не зайняті важкою фізичною роботою, не більше 90 г.
Якщо насіння і горіхи на ніч замочити у воді, а потім потовкти, вони швидше засвояться.

Молочні продукти (не рекомендуються). Знежирені домашній сир, сир і бринза переробляються протягом приблизно 90 хвилин. Максимум за один раз - від 120 до 240 г.

Сир з незбираного молока перетравлюється за 2 години. Їжте не більше 240 г в один присід.

Суцільномолочний твердий сир, такий, як швейцарський або мьенстер, вимагає на перетравлення 4-5 годин. За один прийом-максимум 60-120 г.
Примітка: тверді сири перетравлюються довше, ніж всі інші продукти, через велику кількість жирів і протеїнів, що містяться в них.

Протеїни тваринного походження: 30 хвилин йде на переробку яєчного жовтка, 45 - цілого яйця. Норма - 1-2 яйця в день.


Риба на зразок звичайної і дрібної тріски, камбали, а також філе з палтуса перетравлюється за півгодини. Максимум - не більше 180 г, можна змішати 2 види.

Лосось, форель, тунець, оселедець (більш жирна риба) переробляється в шлунку протягом 45-60 хвилин. Норми-ті ж, що і в попередньому пункті.

Курка (без шкірки) - за півтори-дві години. Максимум -120 г.

Індичка (без шкірки) - 2-2 год. 15хв. За один раз їжте не більше 120 г.

Яловичина і баранина перетравлюються протягом трьох-чотирьох годин. Норма -120 г.

Свинина, знадобиться 4,5-5 годин. Норма-ті ж 120 г.

Олія рослинна, вершкове масло, жири: оливкова олія і будь-яка інша, з таким же чином виготовленні, можна додавати в салати, зварені на пару овочі та в інші продукти. Це відноситься і до солоного і до несолоного (що переважно) вершкового масла, однак молочних продуктів все ж слід уникати. Кладіть у їжу не більше 15-30 г олії або 1-2 столових ложок вершкового масла.

Коментарі

Популярні публікації