Що значить «сумісність продуктів». Переваги роздільного харчування

 

Питання про сумісність продуктів відноситься до теми одночасного вживання різних видів їжі: спочатку ложка салату з помідорів і огірків, потім варені на пару овочі, потім повний рот каші або хліба, присмаченого шматком м'яса, ковток фруктового соку або якогось напою - і знову до салатика. У більшості випадків цей цикл повторюється, поки тарілка не спорожніє, після чого слідує десерт, який запивається ще чимось...
Таке змішування різних продуктів не проходить безслідно; для перетравлення кожного з них потрібні різні часові проміжки. Найбільш концентрована їжа (зазвичай це білки ) засвоюється організмом повільніше будь-який інша, в той час як перетравлюватися вона починає в першу чергу. Час, необхідний для засвоєння білків (протеїнів), обчислюється годинами, а якщо присутні ще і жири понад нормиі, процес тягнеться ще довше.

У той же час швидко засвоюваним продуктам, таким, як овочі та фрукти, доводиться затримуватися в шлунку, чекаючи, коли перетравиться «важка» їжа. Все це може розтягнутися на добрих вісім годин.
Чекаючи своєї черги, фрукти, сирі і варені овочі починають у шлунку розкладатися і бродити. 
Шлунок, намагаючись все ж переварити це місиво, виділяє: гази, кислоту, навіть алкоголь (не говоримо вже про нетравленні). Перетравлювання їжі закінчується тоді, коли вона досягає, кишечника, звідки додаткові ферменти повинні видалити незасвоєнні організмом залишки продуктів, а мінеральні речовини - нейтралізувати кислоти.
Ясно викладені, принципи сумісності продуктів орієнтують на те, що і з чим можна або не можна поєднувати для досягнення оптимального травлення і міцного здоров'я.

Наслідки неправильного поєднання продуктів

Що ж може статися, якщо не слідувати порадам роздільного харчування? Звичайно, все залежить від індивідуальних особливостей організму, але, як правило, при суміщенні продуктів різних категорій в шлунку відбувається бродіння, що викликає, щонайменше, розлад травлення і печію після їжі.
Серед інших неприємностей можна назвати гази, відрижку, підвищену кислотністьздуття живота, накопичення рідини в організмі і деяке розумове отупіння, неможливість сконцентруватися довгий час після їжі.

Неправильне поєднання продуктів здатне уповільнити травлення на час від двох до восьми годин. У такому випадку на процес перетравлювання їжі витрачається дуже багато енергії, що дає швидку стомлюваність і потребу в додатковому відпочинку і сні. Все це може стати причиною дратівливості, депресії, гіперестезії, поганого настрою, цинічності, а також накопичення токсичних речовин в організмі.

Крім того, накопичення токсинів, яке трапляється внаслідок розладу травлення, провокує нежить, лежить в основі багатьох хвороб, послаблює імунну систему, викликає передчасне старіння, знижує сексуальний потяг і потенцію, може зробити яйцеклітини більш уразливими. Якщо говорити коротко, то неправильне поєднання продуктів здатне призвести до погіршення фізичного, розумового і душевного здоров'я, навіть до скорочення життя.

Переваги правильного поєднання

Ті, хто практикує роздільне харчування, відзначають негайне поліпшення здоров'я, оскільки навантаження на шлунково-кишковий тракт зменшується. Правильна комбінація продуктів гарантує гарне харчування, покращене травлення, гарне самопочуття, менше стресів. Оскільки в організмі з'являється менше токсичних речовин і майже зникають процеси бродіння, багато хто вважає проблему харчової алергії вирішеною. Нерідко через лише кілька днів після початку правильного поєднання продуктів ті, хто багато років страждали газами, відчувають, що повністю вилікувалися. Мабуть, роздільне харчування як ніщо інше сприяє підняттю тонусу і зниження ваги.

Нижче ви можете прочитати про ту користь, яку приносить правильне поєднання продуктів:

1. Поліпшення травлення. Ваш організм стане перетравлювати їжу набагато краще за умови виконання вами правил суміщення продуктів. Гази, здуття живота, запори, відрижка - все те, що турбувало Вас роками, - незабаром майже зникне або зовсім перестане вам докучати, - це питання всього лише кількох днів. Багато говорять: «Я не можу харчуватися роздільно. Це занадто складно ». У такому випадку можна порадити поставити експеримент протягом одного тижня. Пропонуючи такий вихід, ми знаємо: одного разу відчувши, що значить хороше травлення , яке настає внаслідок правильного поєднання продуктів, ці люди вже не побажають повернутися до старого способу харчування.

2. Зниження ваги. Коли ви почнете застосовувати роздільне харчування, то із задоволенням станете чекати наступного зважування. Чому? Та тому що всі ваші зайві кілограми , окружність стегон, пікантна пишність рук і целюлітні складки будуть зникати, як за помахом чарівної палички. Більшість тих, хто правильно поєднують продукти, із задоволенням відзначають, що з кожним тижнем вони скидають від півтора до двох з половиною кілограмів зайвої ваги , - причому саме за рахунок жирових відкладень, а не лише через виведення з організму зайвої рідини.

Через те що покращиться травлення, клітинам Вашого тіла для очищення потрібно значно менше води, і живіт у Вас більше не буде здуватися через її затримки в організмі; Ваша фігура стане стрункою і підтягнутою. Щоб насититися, потрібно менше їжі, а це означає, що знизиться добова кількість споживаних калорій, а разом з ними - і ваша вага!

Швидке насичення пояснюється тим, що тепер організм зможе переробляти і засвоювати більше поживних речовин.

Вдобавок ви заощадите багато грошей , так як їжі буде потрібно значно менше. Найбільш істотним є те, що чим менше ви з'їсте, тим довше проживете. Ступінь зносу організму від процесу травлення зменшиться.
Луїджі Корнаї, італійський письменник-аристократ XIX сторіччя, харчувався двічі в день, з'їдаючи в сумі приблизно по 360 г їжі і випиваючи до 420 г виноградного соку. Правильно поєднуючи продукти і зберігши таким чином енергію травної системи, він прожив 102 роки. Почав він дотримуватиметься такої системи у віці 35 років, коли через всіляких надмірностей його здоров'я різко похитнулося. Він послухався лікарів, які радили, щоб уникнути швидкої смерті вести більш розумний спосіб життя, так він і став одним з найбільших пропагандистів здоров'я.

3. Приріст енергії. Коли ви вживаєте в їжу продукти однієї категорії, на переробці їжі організм економить багато сил, в результаті чого ви відчуєте прилив нової енергії.

4. Міцне здоров'я. Роздільне харчування дасть відпочинок шлунково-кишковому тракту і дозволить вам відчути себе більш енергійним та свіжим; у вас покращиться самопочуття і на сон потрібно набагато менше часу. Ви станете бадьорішим - адже продукти, які не поєднуються один з одним, не будуть «конфліктувати» у вас в шлунку. Все це створить відчуття здоров'я і щастя.

Коментарі

Популярні публікації