Як виробляти силу волі

Сила волі - одна з головних рис характеру людини. Нерідко навіть говорять "характер" замість "сила волі". Це не випадково, адже від того, наскільки в людині розвинена сила волі залежить те, як він зможе реалізувати інші свої якості.

Деякі люди (особливо жінки) говорять, що їм сила волі не потрібна або що їм це просто не дано. Вони з якимось полегшенням кажуть: "Ну немає у мене сили волі". При цьому зарядка і холодний душ вранці із чистою совістю відкладаються до наступного понеділка, або дістається чергова сигарета з пачки чи робиться щось ще, від чого потрібно було відмовитися . Мабуть ці люди просто лукавлять перед іншими, а може навіть і перед собою, прикриваючи цим свою слабкість. До речі, ці люди протестують, якщо їх називають безхарактерними. Мати характер хочуть всі. Тому доцільно починати удосконалювати себе саме з виховання в собі сили волі .
Вироблення у собі сили волі - дуже важкий процес. Адже по своїй суті це насильство над собою, примус робити те, чого робити не хочеться, або навпаки, відмова від того, що дуже хочеться. На мій погляд, краще всього розвивати силу волі, займаючись спортом (будь-яким, головне щоб систематично і не для галочки). У спорті постійно доводиться домагатися якихось результатів, долаючи різні труднощі і своє друге "я". Те саме друге "я", яке благає вас вранці полежати в ліжку ще п'ять хвилин, хоча ви вже спізнюєтеся. Це те "я", яке змушує купити ще одну булочку або пачку сигарет, хоча ви вчора твердо вирішили більше не купувати. Це те "я", що заспокоює вас: "Та ну, не так вже й важко - прибрати за іншими", хоча ви точно знаєте, що сьогодні не ваша черга і всередині у вас все кипить. Це друге "я" є в кожній людині і майже кожен з нас щодня, по багато разів вступає з ним у сутичку. І тут, як у спорті, ви відчуваєте і радість перемоги, і гіркоту поразки, немов ви суперничали з іншою людиною. І те, як часто ви перемагаєте в цих сутичках, показує ступінь розвитку вашої сили волі. Вас хоч і "два в одному", але ви-то – перший. А значить і господарем в собі повинні бути саме ви. Той, хто вже перестав боротися, схожий на чоловіка-підкаблучника – він викликає жалість і презирство.

Підкреслюю - заняття спортом не повинні бути схожі на фізкультуру в школі - два рази на тиждень, щоб відбути урок, а заодно весело провести час. Це повинно бути не походом в спортзал, а саме тренуванням . Якщо ви взяли ковзани і друзів для компанії, пішли на каток і покаталися там одну годину - це чудово, це здоров'я і хороші емоції. Але це не спорт, це активний відпочинок. Тренування починається тоді, коли ви поставите собі завдання пробігти за цю годину 20 кіл (30,40, ...). При такому підході обов'язково настане момент, коли ваше друге я закричить: "Досить! Більше не можу! Навіщо все це?! А може це навіть шкідливо!". Ось це той момент, який вам потрібен! Тільки тепер у вас з'явилася можливість збільшити силу вашої волі. Зараз ваш ворог - це ваше друге "я". Дивіться на речі так, що програєте не супернику, якого ви ніяк не доженете - ви поступаєтеся своїм другим "я". І боріться не з суперником, а з другим "я". Згадуйте, скільки разів воно вас підводило, зраджувало, ненавидьте його, лайте його, проклинайте його, посилайте куди подалі - його потрібно придушити будь-яким способом. Якщо ви встоїте, не піддастеся йому - ви переможець! Ви виграли, навіть якщо ви так і не наздогнали біжить попереду. Якщо ви виграли сутичку з собою - ви обов'язково відчуєте це. Після тренування ви відчуватимете себе знесиленим, але при цьому будете відчувати емоційний підйом. Вітаю вас - тренування вдалося, ви стали трішки сильніше! Повторюю - спорт може бути будь-який: бокс, бадмінтон, танці, шахи. Головне - інтенсивність тренувань .

Успіх приходить тільки тоді, коли кожне тренування доводить людини до межі його можливостей. Кінець тренування повинен перетворюватися на катування.

Всі дії, що вживаються з метою виховання вольових зусиль, спортсмен повинен проводити енергійно й у високому темпі.

Але якщо зі спортом у вас все-таки не виходить то це теж не біда. Буденність надає просто безмежні можливості для самовдосконалення . У кожному новому дні перше, що зустрічає нас: дзвінок будильника - вже є випробуванням сили волі для більшості людей. Наприклад, мій мозок вранці часто відмовляється сприймати будь-які розумні доводи про те, що я можу запізнитися на роботу. І тільки коли мені вдається прямо поставити перед собою питання: "Ну і де ж твоя воля?" я піднімаюся. І далі протягом усього дня ми потрапляємо у безліч подібних ситуацій, де вам необхідно прийняти рішення робити щось або не робити, а якщо робити, то коли і як. І часто ми йдемо на компроміс, ми приймаємо не таке рішення, яке нам потрібно, а таке яке простіше виконати. Ось тут і треба напружувати волю, змушувати себе робити, змушувати думати. Тому що ніхто не стане примушувати робити те, що потрібно вам. Якщо вас хтось і буде змушувати, значить, він змусить вас думати і робити так як потрібно йому. Щоб йому протистояти, вам знову знадобиться напружити волю. Щоб йти по життю в тому напрямку, в якому вам потрібно, а не плисти туди, куди вас понесе, вам доведеться напружувати свою волю часто і багато. І вона, як м'яз, від постійних навантажень ставатиме сильніше і міцніше. І коли ви досить зміцните свою силу волі, її часте напруга вже не викликатиме такого дискомфорту як спочатку. Крім того, ви побачите що і життя ваше змінилася на краще.

Зізнайся собі, що тобі в цей момент найменше хочеться робити й зроби це!
Необхідно домагатися результативності вправ, спрямованих на виховання сили волі. Сили, витрачені даремно руйнують здатність до вольового зусилля.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації