10 головних помилок в тренажерному залі

Зайнятися своїм тілом, накачати ідеальні м'язи, стати сильним - все це схожі формулювання одного питання, яким одного разу задавався майже кожен. І питання полягає в тому, чи не пора піти мені займатися в тренажерний зал. Піти, звичайно - не проблема, і перші місяці напевно результат відчуватиметься. Хоча це не факт. Та і від травм новачки не застраховані, тому що не всі знають, не всі усвідомлюють. Саме від таких помилок і хотів би уберегти новачків, що задумали піти позайматися в тренажерний зал.

Помилка № 1. Програма чемпіона

Багато новачків приходять в тренажерний зал «теоретично підкованими», тобто, скористалися літературою тих, кого вони вважають авторитетами в бодібілдингу. Само по собі це непогано, особливо добре, якщо вони читають те, що потрібно.

Але багато допускають стандартну помилку: беруть програму якого-небудь відомого атлета, що добився успіху (Колемана або того ж Шварценеггера) і починають займатися по ній. Логіка проста: якщо допомогло йому - допоможе і мені.

Однак тут не враховують три важливі чинники.

Перше: серйозні спортсмени постійно міняють свої програми, то вони набирають масу, то сушаться. Програма для якого періоду у вас в руках?


Друге: будь-який спортсмен - це, перш за все, людина, зі своїм типом статури. Людині черевного типу (товстуну) ну ніяк не підійде Шварцовская програма.

І, нарешті, третє, найголовніше. Давайте відверто - в професійному бодібілдингу реальних успіхів добиваються лише хіміки. Як би не кричали відомі атлети про свою невинну чистоту від стероїдів, це брехня чистої води. Вони хіміки. І програма у них розрахована на поєднання зі стероїдною терапією. Я не буду давати моральну оцінку цьому факту, кожен сам має право вирішувати, що для нього краще, але МАРНО займатися за програмою Шварца, вживаючи лише звичайну їжу і добавки.

Помилка № 2. Чим більше - тим краще

Щоб м'язи росли швидше, їх потрібно гойдати. Логічно. Що б вони росли ще швидше, їх треба качати ще більше. Логічно? Ні. Тут вклинюються інші закони.

Що таке ріст м'язів? На тренуванні ви піднімаєте великі, невластиві вам в звичайному житті, ваги. Це викликає мікротравми м'язів - невеликі розриви м'язових волокон. Звідси і біль, адже будь-яка рана - це боляче.

Розірвавши свої волокна, ви виходите із залу. Їсте. Спите. Під час їжі ви даєте організму будівельний матеріал для відновлення волокон. Вночі, саме вночі відбувається процес зростання. Заздалегідь запасеним будматеріалом - амінокислотами і білками - організм обволікає пошкоджені волокна. Вони заростають і ... стають товстішими. Тут товщі, там ще товстіше, дивишся, і весь м'яз додає в об'ємі. Зростання.

Однак організму потрібно встигати загоювати рани. Якщо мікротравми почнуть з'являтися занадто часто, то вони не будуть встигати заростати. Ще хотів би вас застерегти: організм, якому не вдається вилікувати самого себе, впаде в стан стресу. А значить - можливий збій основних функцій.

Як наслідок - пригнічений настрій, знижена опірність вірусам і бактеріям, постійна втома, і головне - ніякого зростання!

Дослідним шляхом встановлено, що оптимальне число тренувань в тиждень - 2-3. Більше вже буде перебором. А гуру натуральних тренувань Майк Ментцер наполягав на більш тривалих перервах. Що буде оптимально для тебе можна визначити лише дослідним шляхом, але запам'ятай головне: перебір - це гірше, ніж недобір.

Помилка № 3. Після тренінгу корисно пити пиво

Ходить міф, що пиво після тренажерного залу можна і навіть потрібно тому що в ньому містяться багаті енергією вуглеводи.

О-о-о ... Скільки років пройшло, а я все чую цей міф. Навіть не знаю, звідки він пішов - говорять з класичної важкої атлетики часів СРСР. Сумніваюся, але не суть.

Пиво після тренування - це вірний шлях на лікарняне ліжко.

Почнемо з того, що вуглеводи в цьому напої і справді є. Але от біда - вони складні. І розщепити їх організму непросто. Він краще відправить таку річ в запас (тобто в жир), ніж отримає з неї енергію. Ви хочете стати щасливим володарем пивного живота? Сумніваюся.

Але це ще півбіди, точніше одна десята. Головний фактор ризику - це те, що на тренуванні на ваше серце лягає колосальне навантаження. І необхідність щось робити з алкоголем після такого стресу сил вашим м'язам не додасть.

Я знайомий з яскравим прикладом: за рік молодий хлопець, бавлячись пивком після качалки, зліг з сердечком...

Помилка № 4. Головне - заняття в залі

Ні, в тренажерному залі ви отримуєте лише 30% (!) Від загального успіху в зростанні. Решта припадає на сон і харчування. Як ростуть м'язи, я вже пояснював в пункті 2, зупинятися детально на цьому не стану. Скажу лише, що не переоцінюйте свої тренування і не забувайте нормально харчуватися і багато спати!

Помилка № 5. Від протеїнів, креатину та анаболіків стають імпотентами

Великою проблемою початківців бодибилдерів є невміння відрізняти стероїди від харчових добавок.

Давайте уточнимо. Будь-яка харчова добавка, що входить до спортивного харчування, будь то протеїн, креатин або амінокислоти діє опосередковано.Спортивне харчування дає організму додатковий, легкозасвоюваний матеріал для зростання, а також додаткові джерела енергії, для тренування в залі.

Стероїди (вони ж анаболіки) б'ють в лоб, підвищуючи рівень чоловічого гормону тестостерону. Чим вище цей рівень, тим легше йде зростання.

Так от. Якщо з непрямими добавками в організмі не виникає особливих проблем (він або засвоїть їх, або просто пропустить через себе), то з «лобовою атакою» все набагато складніше. Анаболіки збивають гормональний фон, і в організмі починаються проблеми. Не у всіх і не завжди. Але буває часто. В тому числі й проблеми з потенцією.

Помилка № 6. Головне - не техніка, а вага!

Ой, скільки молодих хлопців женеться за вагою. Плювати на число повторів, плювати на техніку виконання, аби підняти, аби потиснути штангу заповітної маси!

Ну що тут сказати? Ви довго будете борсатися. Техніка не дарма придумана, дотримуючись її, ви навантажите саме ті м'язи, які потрібно і позбавите від зайвих навантажень вразливі місця, типу спини або колін.

Помилка № 7. Зі штангою я впораюся сам!

Помилка, начебто маленька, але настільки поширена серед новачків, що я вирішив зупинити на ній свою увагу.

В основному від соромливості багато новачків, що прийшли в тренажерний зал, не хочуть просити когось страхувати на штанзі, при жимі лежачи й ряді інших вправ.

Цього робити не можна ні в якому разі! За своє життя я знімав штангу з трьох горе-спортсменів, і один раз (чого вже гріха таїти) її знімали з мене. Було це дуже давно, ще тільки коли починав займатися в тренажорці. Але назавжди запам'ятав ту хвилину, коли в залі нікого немає, штангу скинути нікуди, а сил тримати її залишається все менше. З тих пір мій інстинкт самозбереження раз і назавжди роздавив мою тодішню сором'язливість починаючого атлета!

Крім техніки безпеки , слід запам'ятати ще один важливий аспект. Будь-яка вправа, якщо тільки це не розминка, треба робити до упору, до межі. Особливо базові вправи, в яку жим лежачи входить. Так що без сторонньої допомоги ви просто не дійдете до останнього разу, коли тиснеш вже з останніх сил і викладаєшся дійсно на повну.

Помилка № 8. Секс безпосередньо заважає тренінгу

Помилка будується на тому, що кількість тестостерону в організмі обмежена. Дійсно, тестостерон - гормон чоловічої і, окрім зростання м'язів, відповідає ще й за потенцію.Так що можна припустити, що, не займаючись сексом, ми заощадимо більше потенціалу для тренажерного залу.

Але припущення помилкове. Справа в тому, що в організмі є така штука як гормональний фон. Він підтримується більш-менш рівномірно і на заданому рівні. Якщо чогось десь убуде, то організм тут же відновить свої запаси, задіявши резерви. А при хорошому харчуванні, хорошому сні і просто здоровому способі життя резерви будуть.

Навпаки, якщо сексом не займатися, то загальний рівень тестостерона піде на спад, за непотрібністю. А нам це абсолютно не потрібно. Висновок: займайтеся сексом на здоров'я!


Помилка  № 9. Що б схуднути, потрібно мало їсти

Актуальне питання для людей черевного типу, і на стадії сушки.

Відразу скажу, що голодуванням ви нічого не доб'єтеся. Як тільки організму не вистачає ресурсів, він тут же гальмує обмін речовин для економії. Ви стаєте млявим, апатичним, схильним хворобам (імунна система теж вимагає ресурси на зміст). Більш того, їжа, яку ми все ж вживаємо, піде в запас - хіба мало що. Може попереду голод? Тобто, отримуємо зворотний процес.

Ні, їсти потрібно. Просто їсти обдумано - низькокалорійну їжу. Наприклад, клітковину (овочі). І ніяких шоколадок під подушкою! Організм втрачається: ніби їжа є, а в черевце відкладати нічого - все в порядку!

Взагалі, є залізний спосіб. Рівно на місяць виключаєте з їжі весь цукор. Зможете?

До речі, не забудьте, що з втратою жирової маси, ви неминуче втрачаєте і м'язову. Так само як і силу.

Помилка № 10. За місяць стану Шварценеггером!

Ця часта помилка серед новачків, які за короткий термін занять в тренажерному залі хочуть побачити на собі моментальний і досить значний приріст м'язової маси. А не отримавши того, чого вони очікували, говорять, що качалка - це нісенітниця, і кидають подальші походи в тренажерний зал.

Бодибілдінг - спорт для терплячих. У ньому результати приходять не на наступний ранок. Однак, вже в перший рік стануть видні зрушення. Чекай! Найголовніше, щоб був прогрес. Коли ваги і маса тіла хоч поволі, але вірно ростуть - це головна ознака того, що ти все робиш правильно і рухаєшся вперед.

Коментарі

Популярні публікації