Як поєднувати харчові продукти. Правильне харчування. Сумісність продуктів

Як поєднувати харчові продукти. Правильне харчування. Сумісність продуктів
    Якщо ви - звичайна людина, яка харчується «як усі» (перше, друге, третє), то певно підмічали, що іноді після вживання декількох блюд ваш організм починає «бунтувати». Починається нудота, здуття, або розлад шлунку, а то й все перераховане одночасно.

    Кожен або майже кожен з нас тримає в пам'яті кілька видів їжі, які намагається не вживати одночасно, щоб потім не було неприємних відчуттів. Особливо «резонансним» для організму є поєднання продуктів: «свіже молоко і квашений огірок», «свіже молоко і оселедець», «помідор і кефір» і багато інших.

    Чому так відбувається

    На думку авторитетного американського натуропата і гігієніста минулого століття Герберта Шелтона, який вилікував десятки тисяч чоловік, так непередбачувано наш організм реагує на одночасне вживання тих продуктів, які погано поєднуються або не поєднуються.

    Для перетравлення кожного виду їжі необхідні різні ферменти. Вживання ж різних продуктів в один прийом знижує ефективність переробки їжі. Наслідком цього - уповільнення травлення, гнильні процеси, утворення газів та інші малоприємні речі.
    Як поєднувати харчові продукти. Правильне харчування. Сумісність продуктів

    Якщо ви хочете збалансовано харчуватися і схуднути, вам слід прислухатися до порад дієтологів:

    1. Не вживайте їжу насичену білками (протеїнами) разом з продуктами, в яких великий вміст крохмалю. Цього не варто робити в зв'язку з тим, що білки (протеїни) правильно засвоюються організмом, якщо шлунок виділяє достатню кількість кислоти, яка в свою чергу руйнує амілазу, яка міститься в слині, а розщеплення крохмалю відбувається якраз під впливом ферменту амілази. В результаті чого протеїни (їжа багата білком) і крохмаль не можуть оброблятися в один і той же час. М'ясо та картопля не можуть оброблятися одночасно, тому необхідно відмовитися від їх вживання в один прийом.

    2. Не поєднуйте їжу містить крохмаль з кислотомісткими продуктами (див. пункт 1).

    3. За один прийом їжі, не їсти більше одного виду продуктів насиченого білками. Для засвоєння і переробки двох білків різних видів, необхідна витрата організмом більше енергії. Обмежившись одним продуктом, який містить білок, за один прийом їжі, Ви збережете свою енергію, уникнете її непотрібної витрати, з подальшою втомою.

    4. Не поєднуйте білки з кислими фруктами. Пепсин - це фермент, необхідний для переварювання білків, руйнується під впливом більшості кислот, в тому числі і фруктових.

    5. Не змішуйте жири з білками. Жири заважають виділятися шлунковому соку, тим самим перешкоджають переварюванню білків.

    6. Не поєднуйте солодке та крохмалисту їжу в одній трапезі. Коли цукор і крохмаль надходять в організм одночасно, то першим буде оброблятися цукор. Цукор має властивість зброджуватись у шлунку, тим самим виробляє фермент, що руйнує в слині амілазу, яка необхідна для переробки крохмалю. Якщо Ви їсте фрукти разом з крупами і потім страждаєте від розладу травлення, то тепер причина розладу нам відома, як і способи її усунення. Їжте фрукти окремо від круп - таким чином Ви зможете позбутися від процесів бродіння в шлунку.

    7. Не змішуйте цукор з білками. Цукор буде перешкоджати виділенню шлункового соку, тим самим заважаючи переварюванню білків. Цукор перетравлюється тільки після того, як будуть переварені білки, чекаючи своєї черги, цукор почне бродити.

    8. Диню їжте окремо. Диня перетравлюється дуже швидко. З'ївши її перед їжею або просто як один продукт, вона моментально проходить по всіх ділянках шлунково-кишкового тракту.

    9. Уникайте молока і молочних продуктів, але якщо відмова від них неможлиа, не поєднуйте їх ні з чим (як виняток можна споживати кисломолочні продукти). Фермент химозин, який необхідний для перетравлення молока, в достатній кількості є тільки у немовлят. В організмі дорослої людини немає ферменту, який здатний перетравлювати молоко. Виділення великої кількості слизу при переварюванні молока веде до ожиріння, зашлакованості організму, часто будучи причиною простудних захворювань. Молоко не можна ні з чим поєднувати, так як в молоці багато жирів і протеїнів.

    Постарайтеся список несумісних продуктів тримати на кухні і керуватися ним при приготуванні їжі.


Правила користування таблицею роздільного харчування

Продукти розбиті по категоріях, яким привласнені номери, що відповідають номеру рядка і номером стовпця в таблиці (наприклад: рядок № 7 і стовпець № 7 - відповідають категорії "Хліб, крупи, картопля", а рядок № 14 і стовпець № 14 відповідають категорії "Сир , кисло-молочні продукти "). Дивимося на перетин рядка і стовпця відповідних номерам категорій (перетин рядка № 7 і стовпця № 14 так само, як і перетин рядка № 14 та стовпця № 7 - відповідають "червоному" результату, що означає, що ці дві категорії продуктів не сумісні між собою .)

 Червоний колір - Неприпустиме поєднання

Жовтий колір - Припустиме поєднання при непорушеному травленні,

 Зелений - Хороше поєднання.

Довідка. Кислотомісткі та крохмалисті продукти:

Фрукти кислі, ПОМІДОРИ:
Апельсини, мандарини, грейпфрути, ананаси, гранати, лимони, журавлина, кислі на смак: яблука, груші, сливи, абрикоси, виноград. Помідори виділяються з усіх овочів високим вмістом кислот - лимонної, яблучної, щавлевої.
Напівкислих фруктів:
Чорниця, свіжий інжир, манго, суниця, малина, полуниця, солодкі на смак: яблука, вишні, сливи, виноград, абрикоси, персики, груші.

ФРУКТИ СОЛОДКІ, СУХОФРУКТИ:
Банани, фініки, хурма, інжир, всі сухофрукти, сушена диня, родзинки мускатний, чорнослив, сушена груша.

ОВОЧІ зелені і некрахмалістие:
Капуста білокачанна, огірки, баклажани, солодкий болгарський перець, зелений горошок, салат, спаржа, молоді кабачки, молода гарбуз, зелений і ріпчаста цибуля, часник, дикорослі "столові" трави, вершки всіх їстівних рослин (зелень петрушки, кропу, селери, бадилля редиски, буряка), Редис, бруква, редька та ріпа - це "напівкрохмалисті" овочі, які по сполученням з різними продуктами швидше примикають до зелених і Некрахмалістие.
ОВОЧІ крохмалистих:
Буряк, морква, хрін, корінці петрушки і селери, гарбуз, кабачки і патисони, цвітна капуста.


Коментарі

Популярні публікації