Це корисне "шкідливе" САЛО!


Свиняче сало - воістину народний продукт. Без нього не обходяться ні тривалі походи, ні далекі поїздки, ні перекушування на швидку руку.

Така незамінність продукту визначається його цінними і часто незамінними корисними властивостями:

- Добре насичує організм;

- Довго зберігається, не втрачаючи своїх якостей;

- Корисне і навіть застосовується як лікувальний засіб при багатьох хворобах і недугах;

- Дешево;

- Смачно
.

Навіть частини перерахованих переваг вистачить, щоб зробити продукт популярним, а повний «комплект» властивостей пояснює його незамінність.

Користь сала визначається унікальним поєднанням цінних складових, насамперед, арахідонової поліненасиченої кислоти, якої немає в рослинних оліях, ліноленової, пальмітинової, лінолевої, олеїнової жирних кислот, вітамінів A, Е, D і каротину.

Арахідонова кислота налагоджує нормальний обмін холестерину, потрібна при виробництві гормонів і для імунітету. Вона допомагає судинам очищатися від холестеринових нашарувань.

Щоденне вживання свинячого сала оздоровлює печінку. А його поєднання з часником ще більше підсилює користь для цього органу, а також серцево-судинної системи. Селен, що міститься як в одному, так і в іншому продуктах потрібен для вагітних, годуючих матерів, людей, що займаються фізичною працею і спортсменів.

Зовнішнє застосування забезпечує полегшення при артритах, артрозах, опіках, відмороженнях, маститі, екземі і ранах. Допомагає позбутися від п'яткової шпори і зубного болю.

Цей тваринний продукт допомагає виводити з організму токсичні, радіоактивні та канцерогенні речовини. Така здатність визначає його цінність в боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Як видно, користь сала визначається не тільки застосуванням його в якості однієї зі складових нашого раціону, лікувального засобу, але й навіть дієтичного продукту, сприяючого схудненню.

І це при тому, що калорійність сала «зашкалює».

Дорослій людині в день потрібно приблизно 3 тис. калорій. Енергетична цінність 100 г «народного продукту» - більше 800 ккал. Щоб задовольнити енергетичну потребу організму тільки за його рахунком, потрібно з'їсти близько 370 г продукту.

Погодьтеся, що за день важко змусити себе з'їсти таку кількість супер жирної їжі, навіть маючи величезну любов до неї. Тому нам легко дотримуватися рекомендованої дози в 30 - 60 грам, що в перерахунку на калорії становить 240 - 480, - зовсім нестрашні цифри.

Тобто калорійність сала з лишком перекривається його здатністю «захищатися» від поїдання у великих кількостях.

Найкраще поєднується цей продукт з чорним хлібом і овочами. Хліб можна замінити кашею або картоплею. Тільки потрібно дотримувати помірності, щоб не погладшати.




Часто виникає питання: а як солити сало?

У цьому немає ніякої складності. Воно «візьме» стільки солі, скільки потрібно. Тобто пересолити неможливо. Замість солі деякі замочують його в розсолі. Все залежить від власного смаку.

Отже, користь сала очевидна, особливо з урахуванням його сумісності з іншими стравами. Але можлива і шкода, якщо їсти його без міри. :)

Коментарі

Популярні публікації