Не піддавайся спокусі! Сила волі не безмежна

Не піддавайся спокусі! Сила волі не безмежна

Нові дослідження, результати якого були опубліковані в журналі «Journal of Consumer Research», показали, що людина не може постійно контролювати себе за допомогою сили волі.
Самоконтроль - внутрішній ресурс, запаси якого можуть закінчитися при інтенсивному використанні. Саме тому тобі стає все важче боротися зі спокусою.

Експерти спостерігали за мозком 16 добровольців за допомогою МРТ, в той час як вони виконували вправи для тренування сили волі. У період першої фази експерименту, піддослідні спочатку виконували складні розумові завдання, а після - задачки простіші. Після закінчення двотижневого терміну, послідовність завдань поміняли місцями.

В результаті, сканування мозку, під час першого етапу експерименту, показало, що ділянка головного мозку в передній поясній корі , відповідальний за прийняття рішень, також як і в дорсолатеральній префронтальній корі , що відповідає за самоконтроль, активізувалися і повноцінно функціонували.

Але після другого етапу експерименту, сканування показало, що ділянка мозку, що відповідає за самоконтроль, в меншій мірі проявляла активність.

« При одноразовому інтенсивному використанні потенціалу самовладання, надалі людині буде складніше себе контролювати », - говорить провідний автор дослідження Вільям Хедгкок , доктор філософських наук, нейрофізіолог з Айовского університету .

Припустимо, на роботі тебе пригостили тістечком, ти від нього відмовився, так як зараз сидиш на дієті. Дослідження Хедгкока показали, що в наступний раз зіткнувшись з подібним спокусою, навіть через пару днів, ти, швидше за все, не зможеш встояти. Теорія Хедгкока полягає в тому, що самоконтроль подібний м'язам: при одноразовій інтенсивної тренуванні, м'язи будуть зношуватися і виснажуватися. Для повноцінного відновлення потрібен час.

Коментарі

Популярні публікації