Системи роздільного харчування


Ми вже розглянули, в чому полягає суть роздільного харчування та його основні принципи. У сьогоднішній публікації ми докладно зупинимося на питаннях сумісності продуктів при роздільному харчуванні

Перед тим як почати висвітлювати це питання, необхідно сказати кілька слів про існуючі в наш час системи роздільного харчування. Їх налічується кілька, а саме:
  • Роздільне харчування за Малаховим; 
  • Роздільне харчування по Шелтону; 
  • Роздільне харчування по Монтіньяку; 
  • Роздільне харчування по Семенової; 
  • Роздільне харчування по Жданову; 
  • Роздільне харчування по групі крові. 

Всі ці системи зберігають загальний принцип роздільного харчування про несумісність білків і вуглеводів, однак, мають невеликі відмінності в рекомендованих меню. 

Принципи харчування Малахова націлені перш за все, на лікування різноманітних хвороб. 

Принципи харчування Шелтона є основоположними в системі роздільного харчування, так як саме він є автором цієї системи.

В системі роздільного харчування по Монтіньяку опора робиться на рекомендації багаторазового харчування і виключення з раціону поганих вуглеводів. 

Семенова рекомендує виключити з харчування молочні продукти, а також рибні й м'ясні супи, а також і бульйони. 

Система харчування по Жданову будується на поділі продуктів на білки , вуглеводи і живі продукти

А остання система роздільного харчування для схуднення по групі крові, орієнтується на продуктах, які є сприятливими виходячи з групи крові людини.

Сумісність продуктів при роздільному харчуванні по Шелтону

Для розгляду питання про сумісність продуктів харчування, ми будемо спиратися на принципи основоположника цієї системи Герберта Шелтона. Як ми пам'ятаємо з попередньої публікації, продукти поділяються на протеїни, вуглеводи, фрукти і овочі та молочні продукти. 

Наведемо продукти, які відносяться до протеїнів і вуглеводів:
  • До протеїнів відносять: м'ясо, риба, птиця, морепродукти, яйця, горіхи, бобові вироби (боби, квасоля, горох, сочевиця), соя, гриби, сир. 
  • До вуглеводів належать: хліб, макаронні та круп'яні вироби, картопля, топінамбур, гарбуз, цукор. 
У своїх рекомендаціях Шелтон дає наступні поради про сумісності продуктів при роздільному харчуванні : 
  1. Ніколи не їсти м'ясо, рибу, птицю і інші продукти з протеїнової групи з хлібом, картоплею, макаронами і подібними продуктами з групи вуглеводів. 
  2. Не слід їсти два різних протеїнів за один прийом. Іншими словами, не варто з'єднувати м'ясо з рибою, рибу з птахом, сир та яйця, м'ясо з горіхами і т.д. Так як різні білки потребують різного часу для їх засвоєння організмом і, відповідно, процес засвоєння не відбувається повністю. 
  3. Не варто їсти жири з протеїнами. Таке поєднання, як м'ясо з олією або вершковим маслом, або яйця з олією, загальмовує процес виділення шлункового соку. 
  4. Не потрібно їсти кислі овочі або фрукти з білками. Тобто помідори з м'ясом не рекомендується поєднувати, так як кислоти затримують процес переварювання білка і в результаті в шлунку починається процес бродіння. 
  5. Не можна їсти кислі продукти разом з вуглеводами. Іншими словами, не варто їсти картоплю , хліб, бобові культури, цукор і мед разом з помідорами, щавлем, яблуками і цитрусовими, з тієї причини, що кислота руйнує необхідний для розщеплення вуглеводів, фермент птіалін
  6. Не варто їсти одночасно вуглеводи і цукор. Так як такі продукти, як пироги з джемом, пиріжки з повидлом і т.п. викликають процес бродіння в шлунку. 
  7. Диню завжди необхідно їсти саму по собі. Так як вона є хорошим засобом для очищення шлунково-кишкового тракту, то вживається в поєднанні з іншими продуктами викликає розлад шлунка і процес бродіння. 
  8. Молоко слід вживати окремо від інших продуктів або повністю відмовитися від його вживання. 

Таблиця сумісності продуктів по Шелтону

Уважно вивчіть розроблену доктором Шелтоном таблицю сумісності продуктів при роздільному харчуванні.
Основним правилом для сумісності продуктів є те, що чим простіше наша їжа, тим краще і швидше вона засвоюється організмом. 
Успіхів вам у боротьбі із зайвою вагою і міцного здоров'я!

Коментарі

Популярні публікації